MERSİN, KENTSEL DÖNÜŞÜM, YÜKSEK KATLI BİNALAR |
Çabuk unutuyoruz…
Defalarca yazdık ama sadece yazıda kaldı.
Mersin, her ne kadar deprem haritasında riskli iller arasında yer almasa da aslında deprem gerçeği ile her zaman karşı karşıya kalmıştır.
Mersin’de önemli deprem kayıtları var.
10 ili etkileyen ve can kayıplarına yol açan, Mersin’in de yakından hissettiği Kahramanmaraş depremi ilimizin depremselliğini, kentsel dönüşümü ve yüksek katlı binaların risklerini yeniden gündeme getirdi.
Bunları artık daha yüksek sesle konuşmalıyız.
Çünkü yıllardır aynı şeyleri konuşuyoruz.
Yıkılan binalara bakınca bunu defalarca gördük, yaşadık.
Belli ki binalar dayanıklı değil…
Birileri ihmal etti…
Birileri görmezden geldi…
Birileri işini düzgün yapamadı…
Birileri iyi denetleyemedi…
Ama kimse sorumluluk almıyor.
Gerçeklerle yüzleşelim.
Mersini etkileyebilecek faylar, doğuda Doğu Anadolu, Karsantı-Karaisalı, Yumurtalık-Karataş Fayları… Kuzeyde Ecemiş Fayı ve kuzey-kuzeybatıda Namrun Faylarını sayabiliriz.
Bu fayların önemli depremler ürettiği kayıtlarda vardır.
Buralarda meydana gelebilecek büyüklüğü 7 ve üzerindeki bir depremlerin Mersin’in Güney bölümlerini, zeminin alüvyon olması ve binaların yüksek katlı olması nedeniyle etkileyebileceği görülmektedir.
Ülkemizde, tarih boyunca birçok deprem meydana gelmiştir ve yine meydana gelecektir.
Jeolojik verilerin, Ülkemizin depremselliği ile ilgili ortaya koyduğu gerçekler bize bunu söylemektedir. Elbette insanoğlunun gücü depremi önlemeye yetmez.
Bugünkü teknoloji ile depremin yerini önceden tahmin edebilmek mümkün olsa da tarih ve saat söyleyebilmek mümkün değildir.
Depreme her an hazırlıklı olarak, depremin meydana getireceği can ve mal kaybını mümkün olan en düşük seviyeye çekebilmenin yol ve yöntemlerini geliştirmektir.
Serkan TULTAK
08.02.2023 serkantultak@gmail.com