Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ ilkesi doğrultusunda, kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla toplumun her kesimi ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun ikinci toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan’ın yanı sıra […]
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ ilkesi doğrultusunda, kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla toplumun her kesimi ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun ikinci toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan’ın yanı sıra kaymakamlar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
“Kadına yönelik şiddetle mücadele hayati önem taşıyor”
Vali Pehlivan, toplantıda yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hayati önem taşıdığını belirtti. 2021-2025 yıllarını içeren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planının 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Pehlivan, eylem planının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısında paylaşıldığını ifade etti.
Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planının 5 ana hedefinin bulunduğunu belirten Pehlivan, bu hedeflerin “Adalete Erişim ve Mevzuat, Politika ve Koordinasyon, Koruyucu ve Önleyici Hizmetler, Toplumsal Farkındalık, Veri ve İstatistik” olduğunu söyledi. Pehlivan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 23 Mart 2022 tarihinde imzalanan protokolle kamuoyuna duyurulan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı’ çerçevesinde Valilik, müdürlükler, ilçelerde de kaymakamlıklarca kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hem mevzuat hem de uygulamaya yönelik çeşitli çalışmaların gerçekleştirildiğini vurguladı.
İl bazında üç ayda bir olacak şekilde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı düzenlendiğini kaydeden Pehlivan, ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ ilkesi doğrultusunda kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla toplumun her kesimi ile birlikte hareket edilmesinin önemine işaret etti.
Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunumla devam eden toplantıda, Mersin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Risk Haritası hakkında bilgiler verilerek, vaka sayıları hakkında yapılan çalışmalar ve paydaş kurumlarla koordinasyon konuları ele alındı.
Söz konusu genelgede, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Müdürlüğü koordinesinde “2022 yılında erkek odaklı şekilde yürütülecek olan kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin yaygın eğitim ve farkındalık çalışmaları çerçevesinde, yıl içerisinde ülke çapında en az 5 milyon erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri verilecek şekilde gerekli planlamaların yapılması” hedefi yer alıyor.
Bu doğrultuda, Mersin’de de Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce 110 bin erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında farkındalık eğitimleri verilmesi yönünde tüm kamu kurumlarındaki erkek personel, Serbest Bölge, Hal Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, liman, kahvehaneler gibi erkeklerin yoğun çalıştığı alanlarda eğitimlerin yapılmasının planlandığı bildirildi. Mersin’de bu yıl şu ana kadar eğitim verilen erkek sayısının ise 42 bin 706 olduğu bilgisi paylaşıldı.
Mersin’de, madde bağımlılığının azaltılması ve önlenmesi, bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, madde bağımlılarının eğitilmesi ve topluma kazandırılması, bağımlılıkla mücadelede paydaşlar arasında sağlıklı bir iş birliği ve koordinasyon sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 2’inci Toplantısı Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapıldı.
Mersin Valiliği himayesinde, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, kaymakamlar, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. 2022 yılında bağımlılıkla mücadele konusunda yapılacak çalışmaların ele alındığı toplantıda konuşan Vali Pehlivan, bağımlılıkla mücadelenin önemini vurgulayarak, “Terörle mücadele ne kadar önemli ise bağımlılıkla mücadele de o kadar önemlidir” dedi.
Bağımlılıkla mücadele konularının toplumun bugünü ve yarınları için üzerinde hassasiyetle durulması, gayret sarf edilmesi ve her geçen gün gayretin artırılması gereken konular olduğunu belirten Pehlivan, Türkiye ve Mersin’de bağımlılıkla mücadele konusunda çok ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti. Bütün kurumların uyum içerisinde çalıştığını belirten Pehlivan, yürütülen başarılı çalışmaların, bundan sonra da artarak devam edeceğinin altını çizdi.
Toplantıda, Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Adnan Mazmanoğlu ‘Sağlık Çalışanlarına Uygulanan Şiddet ile Bağımlılık İlişkisi’ konulu sunumunun ardından Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışmanı Hatice Arslan da “Bağımlılıkla Mücadele” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Mersin Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Sorumlusu Yıldız Koyun tarafından YEDAM’ın faaliyet alanları hakkında bilgiler verdiği toplantı, katılımcıların görüş ve çözüm önerilerini sunması ile kurul kararlarının alınmasının ardından sona erdi.