Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Mart ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Yayaların geçişlerini zorlaştıran ve kaldırımlara zarar veren işgaller konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Bu konuda denetimlerimizi artıracağımızı söylemiştim. Uygulamalarımızı başlattık ve kararlılıkla devam edeceğiz. Yürüyüş güzergahı olan kaldırımlarda yayaların bu hakları ihlal ediliyor. Buradan yetkilileri de uyarmak istiyorum. Bizlere yardımcı olsunlar. Kanunları ihlal ederek araçların kaldırımlara park etmesini hep beraber önleyelim” çağrısında bulundu.
“Sağlık çalışanlarının hakkını ne yapsak ödeyemeyiz”
Başkan Seçer, gündem dışı konuşmalar bölümünde bazı değerlendirmelerde bulundu. 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tüm sağlık çalışanlarının gününü kutlayan Seçer, şunları söyledi:
“Sağlık hayatımızdaki en önemli değerlerden biri sağlık çalışanlarımız. Sağlık alanında hizmet vermek son derece kutsal ve bir o kadar da zor bir görev. Bunu pandemi zaten ortaya koydu. Bu süreç içerisinde gece-gündüz demeden, mesai kavramı gözetmeden görev yapan tüm sağlıkçılarımızın nasıl canla başla çalıştığını hepimiz biliyoruz. Onların hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Belediyemiz bünyesinde evde sağlık hizmetleri, poliklinik ve idari kadromuzda yer alan tüm hekim ve sağlık çalışanları arkadaşlarım başta olmak üzere; bu saygın ve onurlu mesleği tercih ederek ülkemizin her köşesinde fedakarca hizmet veren, insanlara şifa veren tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum. Hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına, hekimlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”
“Çanakkale, bir kahramanlık destanının yazıldığı yerdir”
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılını da kutlayan Başkan Seçer, “Çanakkale, eşi benzeri görülmemiş mücadelelerin ve bir kahramanlık destanının yazıldığı yerdir. Hem tarihimizin hem de dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı, kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldığı mücadelenin adıdır. Bu zafer, üzerinde yaşadığımız toprakları bize ebedi vatan yapan mücadelenin adıdır. İşte bu bilinçle Cumhuriyetimizi geleceğe, kentimizi ve ülkemizi hak ettiği yerlerin çok ötesine taşımak için daima dünden daha fazla çalışacağız. Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün mücadele arkadaşlarını, tüm kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.
Seçer’den kaldırım işgalleri açıklaması
Başkan Seçer, devam eden kaldırım işgalleriile ilgili olarak da şu açıklamada bulundu:
“Bu konuda denetimlerimizi artıracağımızı söylemiştim. Uygulamalarımızı başlattık ve kararlılıkla devam edeceğiz. Kaldırımlar üzerinde sadece esnafımızın malzemelerini koyarak yarattığı işgalin dışında bir de araç işgalleri oluyor. Bu daha vahim. Yayaların geçiş ve yürüyüş güzergahı olan kaldırımlarda yayaların bu hakları ihlal ediliyor. Bu konu daha çok İl Emniyet Müdürlüğümüzün görevleri arasında. Sıkı denetim yapılması konusunda zaman zaman ilgili kurumla arkadaşlarımız münasebet kuruyorlar. Ancak görüyoruz ki geldiğimiz noktada kaldırım işgalleri, özellikle araç kaldırım işgalleri sürüp gidiyor ve yaptığımız, kaynak harcadığımız kaldırımlara da önemli zararlar veriyor. Şehir içinde örnekleri var. Örneğin Kuvayi Milliye Caddesi. Geçtiğimiz yıl süratli bir şekilde kapanma döneminde o caddeyi, kaldırımları yaptık. Gel gör ki araçların kaldırım üzerine çıkmalarını, park etmelerini önlemekte sıkıntı yaşıyoruz ve o zemin örtüsüne de zarar veriyor, o örtüyü kırıyor, yerinden oynatıyor. Vatandaşlarımız haklı olarak da bu konuda bize şikayette bulunuyor. Buradan yetkilileri de uyarmak istiyorum. Bizlere yardımcı olsunlar. Kanunları ihlal ederek araçların kaldırımlar üzerinde park etmesini hep beraber önleyelim.”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Mart ayı 2. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. 31 maddenin görüşüldüğü Meclis toplantısında konuşan Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinde tarıma önemli bir pay ayırdıklarını belirterek, “Tarım sektörüne mümkün olan en fazla desteği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Tarımın sadece ekonomik yönü yok, sosyal yönü de var”
Meclis toplantısında bir Meclis üyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere gübre desteği sağlayıp sağlamayacağını sordu. Tarım konusunda verdikleri destekleri tek tek anlatan Başkan Seçer, “Gübre konusu Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. Temel tarımsal girdiler nelerdir? Ana hatlarıyla akaryakıttır, zirai ilaçtır, gübredir, tohumdur, bir de kullanıyorsa tarım elektriğidir. Demek ki bir sorun var ki destek talep ediliyor bizden. Bu sorunu bir iktidar Meclis üyesinin tespit etmesi çok önemlidir, çok değerlidir” dedi. Seçer, ekonomik ve sosyal yönü olan tarım sektöründe ana lokomotifin Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu ifade ederek, “Çünkü tarımın sadece ekonomik yönü yoktur. Sosyal yönü vardır, yanlış iş yaparsanız sosyal patlamaya neden olur. Açlık olur, gıda yoksunluğu olur ya da işsizlik olur. Tarım derken hepsini beraber görüyorum. Bitkisel üretim, hayvansal üretim, gıda hepsi bunun içerisinde” diye konuştu.
Gübredeki zam artış oranlarını da paylaşan Başkan Seçer, “Çok temel gübrelere baktım; örneğin amonyum sülfat; tüm limoncular, narenciyeciler bilir. Amonyum sülfat kullanılır Haziran’da, Temmuz’da. 1 yılda % 274 artmış. Üre % 203 artmış. DAP dedikleri diamonyum fosfat gübresi % 186 artmış, amonyum nitrat gübresi nitratlı gübre % 165 artmış. Mazot %354 artmış, 6.51’den 23.06’ya çıkmış. Şimdi hal böyle olunca ve tabii ki bu yıl daha farklı bakmamız gerektiğini ben de düşündüm” diye konuştu.
“Mersin Büyükşehir Belediyesi tarıma fena olmayan bir bütçe ayırıyor”
Başkan Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin bütçe oranlarını paylaşarak, “Tarım Dairemizin bütçesi 2020 yılında 18 milyon liraydı, 2021’de 25 milyon liraya çıkarmışız. Bu yıl da 32 milyon liraya yükselttik. Biz daha biliyorsunuz ek bütçe de yapmadık, onu da yapacağız. Demek ki tarıma Mersin Büyükşehir Belediyesi, mevcut bütçemizi düşündüğünüz zaman fena olmayan bir bütçe ayırıyor. Baktım sadece Akdeniz ilçesine geçen yıl verdiğimiz destek 2 milyon 259 bin lira. Toplam 25 milyon bütçenin yaklaşık % 10’unu sadece Akdeniz ilçesine vermişiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi geçen yıl organik gübre desteği de yapmış. Organik Tarım Projesi kapsamında 250 kilogram olmak üzere 25 ton fermente edilmiş çiftlik gübresi dağıtımı gerçekleştirmişiz 100 üreticimize. Bu yıl da 100 üreticiye yine aynı şekilde bu proje devam ettirilecek. Ayrıca biz mikrobiyal gübre dağıtımı da gerçekleştirmişiz. Örtü altı üretimi için orada da 200 üreticiye 3’er litre destek sağlamışız. Bu proje bu yıl da devam edecek ama bizim sadece desteğimiz bununla sınırlı kalmadı. Birçok konuda bizim desteklerimiz var. Hayvancılık projelerimiz var” dedi.
“Şu anda devletin Türk çiftçisine 107 milyar lira borcu var”
Tarım alanına en temel desteği Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Seçer, devletin çiftçiye yasalar çerçevesinde vermesi gereken destek oranlarını da paylaştı. Seçer, “Bakın ben biraz da ziraatçı olduğum için dedim ki ‘devletin desteği ne durumda ona da bir bakalım.’ 2019 yılında 16 milyar lira destek vermiş merkezi hükümet. 2020’de 22 milyar lira, 2021’de 23 milyar lira vermiş. Buraya kadar tamam da bir hesap yaptım. Şu anda Türk çiftçisine 107 milyar lira borcu var devletin. Neden? Tarım Kanunu 21. Madde’ye göre; bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın % 1’inden az olamaz. Ben baktım, gayrisafi milli hasılaları aldım. 2019’da 4 trilyon 320 milyar. 2020’de 5 trilyon 47 milyar, 2021’de 7 trilyon 588 milyar. %1’lerini aldım. Ödeneni düştüm; 61 milyar ödenmiş. Oysa 168 milyar ödenmesi gerekiyormuş. Demek ki 107 milyar da oradan. Aslında yasa gereği merkezi hükümetin de tarıma destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Tarım alanlarını koruma konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kararlılığını dile getiren Başkan Seçer, “Tarıma mümkün olan en fazla desteği sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur’u ilgilendiren Akdeniz Katı Atık Bertaraf Tesisi ile alakalı yer sorununu ileterek, Başkan Seçer’e Tarım ve Orman Bakanlığı’na görüşmeler için birlikte gitme talebinde bulundu. Başkan Seçer, “Bazı çalışmalar yapmış Tarım ve Orman Bakanlığı. Biz de bunu tespit ettik. Kendileriyle temas o zaman kurulamamış. Konuya siz de hakimsiniz. Ben de hakimim. Zaten bir kredi kaçmış, hatta zamanında kullanılamayınca 22 milyon avro bizim hibe gitmiş. Biz şu an bir JICA kredisi tesis ettik. Yani bir kredi bulduk. O konuda sizin de bilginiz var. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Bütün kurumlar nezdinde bunun görüşmelerini yapabiliriz. Önümüzdeki haftalarda zaten yeni Tarım Bakanımızla bir görüşmemiz olması gerekiyor. Çünkü DSİ, Pamukluk Barajı ile ilgili şu anda arzu etmediğimiz bir karar almış. O konuyu görüşmemiz gerekiyor. Benim böyle bir çalışmam var. Gidip görüşeceğim birçok konu var. Beraber gidersek ben de memnun olurum” ifadelerini kullandı.
Aydıncık’a otogar yapımı için yer bulduklarını söyleyen Ferat Aktan’a yanıt veren Başkan Seçer, “Otogar için yeri bulduğun anda projeyi yaptırıyorum. Onun sözünü veriyorum. Yani seçimlere gitmeden açılışını yaparız. Yeter ki yeri bul” dedi. Erdemli Belediye Başkanı’nın da otogarla ilgili yer konusunda yardımcı olmasını beklediklerini ifade eden Başkan Seçer, “Oraya da bir otogar sözü vereceğiz seçimden önce. Bekliyoruz” dedi.
“Kumkuyu’da marina yapılmasına kimse karşı değil”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 27/12/2021 tarihli yazısı doğrultusunda; Erdemli ilçesi, Kumkuyu Yat Limanı 1/1000 Ölçekli İmar Planında emsal değeri belirlenmesine yönelik plan notu değişikliğine ilişkin kurum görüşü verilmesi ile ilgili konu oy çokluğuyla kabul edildi. Yat limanından ziyade bir AVM’ye dönüştürülmesi kaygısı nedeniyle maddeye şerh koyan Meclis üyelerinin değerlendirmelerinin ardından Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Buradaki Marina’nın sorunu da o. Marina oldu dev bir AVM. Bunlar resen yapılıyor Ankara’dan. Biz burada tabi olumsuz görüş bildireceğiz. Cumhur İttifakı üyelerine de buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Yani bu işlerin kolay olmadığını Ankara’nın bilmesi lazım ya da daha açık konuşayım; bizim bölgemizle ilgili alınacak kararların, resen alınacak kararların bölgemizi sıkıntıya sokacak kararlar olmaması gerektiği yönünde bizim takipte olduğumuzu söylememiz ya da belirtmemiz ve belli etmemiz lazım. Burada göstereceğimiz tavır da aslında bu. Biz burada bir AVM istemiyoruz. Orada marina yapılmasına kimse karşı değil. Şimdi yatırım adı altında başka filmler çevriliyor. Sanıyorum buradaki komisyondaki arkadaşlarımızın muhalefet şerhi de bundan ibaret. Ben arkadaşlarımın da bütün Meclis üyesi arkadaşlarımın da buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.”